středa 26. září 2018

Formičky na hnětýnky

Kulaté formičky na hnětynky (u nás prodávané jako formičky na pizzu). Vimperka a odjakživa se u nás pečou hnětýnky jako posvícenská specialita. FORMIČKY NA HNĚTYNKY - Keramické. Formiček stačí 8ks, množství těstaje přesně na hnětýnek, pečeme je na dvakrát.


Pečou se asi minut . Vykrajovačka na hnětynky nebo linecké pečivo - průměr mm, jemnější obloučky. Vyrobeno z poc… Máme na skladě. K jihočeskému venkovu neodmyslitelně patří posvícení. Těstem plníme do ½ máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky. Formy na paštiku, biskupský chlebíček, aspik.


Vzniklou hmotu naléváme do vysypaných formiček na hnětýnky. Upečené hnětýnky vyklopíme a necháme zchladnout. Pak je poléváme rozpuštěnou . Tradice praví, že hnětýnky (mětýnky, hnetynky) pekly na posvícení. Postupně přidáváme mouku, sníh z bílků a rum.


Vznikne polotuhé těsto, kterým pomocí lžíce naplníme vymazané a moukou vysypané formičky. Následně vykrajujeme k tomu určenými formičkami (v podstatě jde o velké formičky na cukroví) jednotlivé hnětýnky a pokládáme ve formičce na plech s pečícím . Hnětýnky v troubě pečeme na 1°C cca minut. Formičkami vykrajujeme hnětýnky a pečeme. Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou . Užijte si kreativní pečení s TESCOMOU.


Na recept hnětynky potřebujeme tyto suroviny:. Lžící do nich opatrně dáme . Pečeme ve vymazaných a moukou vysypaných formičkách. Obrázek z Recept - Hnětynky lité. Vymažeme formičky sádlem a vysypeme hrubou moukou. Podle velikosti formičky asi lžíce.


Kdesi v časopise jsem četla, že lepší než olej na vymazávání je sádlo nebo 1 tuk(omega, ceres). Já třeba formičky na hnětýnky nebo formu . Pomocí formičky vykrojte vajíčka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na . Jedná se o tradiční pečivo, které se peče o poutích a posvíceních.


Dobře propracované po částech rozválíme a vykrajujeme hnětýnky , které pečeme ve formičkách. Vypracujeme těsto, které vmačkáme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Vykrajovátko z pocínovaného plechu má ostrou hranu, která zaručuje vždy dokonalý tvar cukroví.


Připravíme si formičky na hnětinky. Moučkový cukr utřeme společně se žloutky. Přidáme změklé máslo a utřeme.


Já jsem použila jednu heru a . Jsou to vlastně malé koláčky (buď se vykrajují anebo hnětené těsto, kynuté těsto se vlévá do formiček tzv. báboviček), které se zdobí všelijakými přísadami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky