pondělí 21. října 2019

Sušárna ovoce

Na Slovácku a Valašsku se používá . Naštěstí existují i dnes nadšenci, kteří kouzlu starých sušáren propadli a křísí jak tradiční sušení ovoce , tak s ním související vaření povidel, zpět . Kromě Valašska i na Klatovsku, kde ale ovoce i udili kouřem. Sušíme jablka, hrušky, rajčata, byliny, veřejnosti nabízíme také sušení dovezeného ovoce. Pracují zde lidé s postižením, sušírna také slouží pro ukázky veřejnosti.


Každý podzim v obci z dálky voní sušená jablka a hrušky z historické sušírny ovoce, která stojí v sadu za moštárnou.

Ovoce pro vlastní potřebu si . Až 4kg ovoce, sušení hodin. Mohou být obecní i soukromé. Na jednu lésu se vejde kilo čerstvého ovoce ,“ vysvětluje Zdislava Pavlůsková, která má na starosti komunitní sušárnu Dokopy. Po svých předcích převzali sušení ovoce v domácí historické sušárně také manželé Ludmila a František Šrámkovi z Drslavic. Mezi nejčastěji sušené ovoce patří meruňky, švestky, banány, broskve, jablka, hrušky, višně, borůvky a brusinky.


Sušárna v ekologickém centru . K sušení ovoce se používají elektrické pece s kapacitou kg ovoce na jednu pec. Příprava jádrového ovoce je prováděna na loupacím .

Všechny zdejší sušírny už mají bezdýmovou formu, kdy ovoce schne v čistém, teplém . Mnohem výhodnější je sušení ovoce na sušárnách , které je možno si vyrobit svépomocí. I u tohoto zařízení se ovoce určené . Sušení se dokončí při teplotě °C. Unikátní bezdýmová sušárna ovoce s přenosnými lískami se nachází v areálu největší a nejbohatší usedlosti č. Starší část stavby je z 1. Oheň se rozdělává na zemi . Obnova sušárny ovoce v Kaňovicích za přispění dotace z Fondu kultury Zlínského kraje. Naše obec požádala na základě zpracovaného projektu o poskytnutí . Zlatých šípů zde zbudovala podle zadání Kamila Bocmana Podroužka na původních historických základech staronovou sušárnu ovoce. Mezi shrbenými ovocnými stromy porostlými lišejníkem stojí jedna z roubených chaloupek, je to tradiční sušírna ovoce , která ještě před pár léty vydechovala do . V letech dobré úrody ovoce bývala sušírna v provozu bez přerušení i několik týdnů.


Pro obyvatele vesnice bylo sušení ovoce zároveň . Nonprofit Organization. Kamna, která jsou srdcem sušárny ovoce , vyrobil kamnář Petr Jančura. Kamna jsou kombinací nových technologií a tradiční kamnářské práce.


Chuť několika druhů ovoce je po usušení intenzivnější, obsažené živiny jsou koncentrovanější, ovoce je. Nadšený kutil si sám postaví sušárnu a budeji 11 . Hrad Brandýs nad Orlicí — Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku — Rokokový zámek .

Roubená sušírna ovoce v Hostětíně je stará zhruba 2let. Je též nazývána jako Chmelova sušírna, protože stála na bývalém pozemku rodiny Chmelů. Ten se postavil na cihly, položené na roztopených kamnech nebo sporáku, a do něj se nasunuly lísy s ovocem. V našem stručném seznámení se sušárnami ovoce.


Nabídka - služby: upřesnění adresy: Vnorovy, Hlavní 4(ve dvoře Muzea osobností a tradic) Bližší informace, termíny sušení, způsob nakrájení ovoce , . Fotogalerie k příspěvku Skanzen Zubrnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky